Interactive Coloring

drag iconDrag any color from the left toolbar to an area or text in the page. A blue outline will indicate a droppable element.

drag iconOn mobile, wait a tiny bit until you drag the color drop.

Yrsa – en fortelling du ikke kjenner

Hun var en gjeter og en dronning og ulvemor, en usedvanlig kvinne som sies å ha levd 5 – 600 e.kr. Dette er en fortellerforestilling om Yrsa, et barn født som resultat av en voldtekt. Hun er oppkalt etter morens hund og blir dronning i først Danmark og senere Sverige. Fortelling kan synes tragisk, men den inneholder også håp fordi den søker å sette ord på det meningsløse.

Mimesis Heidi Dahlsveen har skapt denne fortellerforestillingen gjennom å studere ulike kilder. Hun har satt sammen fragmentert informasjon for å skape en helhetlig opplevelse. Gjennom eksperimentering og et komparativt arbeid har hun funnet fram en kvinnefortelling fra den nordiske sagaen. Fortellerforestillingen handler ikke bare om den tragiske heltinnen Yrsa, men også dronning Olava i Saksland.

Yrsa er en karakter i ”Hrolf Krakes og hans krigeres saga”. Sagaen er nedskrevet mellom 1230 og 1450 og blir kategorisert som en fornaldarsaga, en fortelling med innhold fra tiden før Island ble bebodd. Fortellingen om Yrsa står ikke fram som en egen fortelling, men innimellom den mannsdominerte teksten kan man skimte hennes tragiske historie. I fortellerforestillingen følger vi Yrsa fra da hun blir født til hun blir dronningmor til den mektige Hrolf Krake.

Varighet 40 minutter
Passer for ungdom og voksne.
Tidligere framført i Etne, VGS i Oslo, Deichmanske bibliotek i Oslo, Wien, Roma og Warszawa.