Interactive Coloring

drag iconDrag any color from the left toolbar to an area or text in the page. A blue outline will indicate a droppable element.

drag iconOn mobile, wait a tiny bit until you drag the color drop.

Cric crac fortellerklubb Et sted hvor du ser med dine ører

CricCrac eksisterte fra 2001 og til og med 2005. Ideen var basert på fortellerklubber i England, hvor de hyrer inn profesjonelle fortellere på lokale klubber rundt om i landet. Ideen ble noe utvidet, da Heidi Dahlsveen begynte å bli kjent med og komme i kontakt med mennesker fra andre land som satt på rikt fortellermateriale. Disse ressursene, sammen med våre egne ressurser burde brukes i et offentlig rom som var rettet mot den muntlige fortellerkunsten. Dermed oppsto tanken om å skape en klubb som arrangerer fortellerkvelder og fortellerstunder. Cric Crac ble startet i 2001, i samarbeid med Deichmanske bibliotek på Grünerløkka i Oslo. Frem til våren 2002, ble det arrangert hyppige fortellerstunder på Deichmanske bibliotek, med støtte fra Norsk Kulturråd, Oslo Kommune og Fritt Ord. Fortellinger i det Fri, som var en del av det ble arrangeret på sommerstid ute foran biblioteket.

Fortellerstundene var alltid fullbooket, med 20 – 60 barn, i tillegg kom de voksne. På fortellerkveldene var det alt fra 5 – 40 tilhørere.

Våren 2004 ble Heidi Dahlsveen kontaktet av Jarl Solberg på teaterbåten MS Innvik i Oslo, med forepørsel om hun kunne arrangere fortellerstunder for familier på Søndager. Dette intiativet tok hun imot. Det kan sies å ha vært en suksess, med publikumsbesøk fra 15 til 80.

Ved siden av dette, ble det arrangert fortellersituasjoner på St. Croix i Fredrikstad.

Målene var

• Å tak i bruk fortellere med ulik kulturbakgrunn.
• Å skape et fast fortellertilbud for barn og voksne
• Å formidle fortellinger og forteller fra ulike kulturer på ulike språk
• Å være med på å spre kunnskap om andre kulturer gjennom muntlig fortelling
• Å ivareta, utvikle og utfordre den kunstneriske kvaliteten i muntlig fortellerkunst
• Å presentere rik kulturarv til barn og voksne
• Å inspirere barn og voksne til å finne andres og egne fortellinger.

Målgruppen
Dagtid: Fortellerstundene retter seg mot familier med barn
Kveldstid: Forestillingene retter seg mot voksne.

Sted
Deichmanske bibliotek på Grünerløkka
MS Innvik i Oslo
St. Croix i Fredrikstad

Et nødvendig kulturtilbud
På den tiden fantes det svært få faste fortellerarrangementer i Norge. I Fredrikstad fantes det ikke noe. I Oslo, utover Cric Crac fortellerklubb, var Asylet med sin forteller kafé en søndag i måneden og Det Norske teatret hvor skuespillere arrangerer en fortellerstund hver lørdag. I Stockholm og København gikk fortellerarrangementer for fulle hus. Det skyldtes ikke at fortellerne var dårligere, tvert i mot. Norske fortellere var ettertraktede i de andre nordiske landene, det skyldes bl.a. at det fantes ikke et offentlig rom, utover skoler og biblioteker, hvor fortellere kunne opptre.

Variert innhold
Cric Crac fortellerklubb tok i bruk en bred gruppe av fortellere, både i det språklige og kulturelle området. Fortellerne kom fra ulike kulturer og disse brukte sitt morsmål under fortellerforestillingen/fortellerstundene, evet. i kombinasjon med en norsk talende forteller. De fleste fortellerne bodde i Norge, men det ble også invitert fortellere bosatt i utlandet. Av fortellere som fortalte, kan følgene nevnes: Aliou Cissokho (griot fra Vest Afrika, madinka), Elyas Masih (urdu), Issaka Sawadogo (Burkina Faso, fransk), Georgiana Keable Jerstad (engelsk), Ulf Ärnström (forteller svensk) Nuria Moe (spansk, forteller på norsk) Neppe Petterson (svensk/finsk), Jan Blake (britisk/karibisk) osv. Videre var det brukt fortellere som kommer fra ulike steder i Norge, med ulike dialekter og bærende på et ”lokalt særpreg”. Her kunne det nevnes folk som Øystein Vestre (Ålesund), Astrid Holtskog (Telemark), Ingvild Olsen Olaussen (Trondheim) og Marthe Sverdrup Liset (Tromsø).

Rammene rundt
Både MS Innvik og St. Croix var steder som allerede var aktive når det gjelder bruk av mangfold. På MS Innvik kunne man oppleve konserter, teaterforestillinger osv med et sterkt flerkulturelt særpreg. St. Croix i Fredrikstad fokuserte på det flerkulturelle og er et allaktivitetshus drevet av kommunen.